Onze zomers breken hitterecords, en dat zullen ze blijven doen. In grote delen van de wereld eisen aanhoudende droogtes, watertekorten, verwoestijning en overstromingen miljoenen slachtoffers. Klimaatverandering veroorzaakt gewapende conflicten, is een oorzaak van migratie- en vluchtelingenstromen en zet internationale evenwichten en machtsverhoudingen onder druk.
Maar dat wist u al. Daarom willen we alleen uw kostbare tijd vragen wanneer u daar werkelijk iets aan heeft. In ons openingsdossier trekken we naar inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud en de Cerrado. De Braziliaanse indianen worden in de meest letterlijke zin uitgerookt. De dramatische ontbossing in Brazilië is zonder twijfel een van de belangrijkste klimaatdossiers van 2019. Waarom niet alleen inheemse volkeren, maar ook u de impact zal voelen, leest u in deze multimediale longread. Dat hebben we ook aan Europese leiders en bedrijven te danken, die meer dan alleen maar schuldig verzuim te verwijten valt.
De gerenommeerde etnobotanist Mark Plotkin legt op zijn beurt uit waarom de kaalpluk van het Amazonewoud niet alleen de aarde verder opwarmt, maar ons ook levensreddende medicijnen kost. Vergeet het geitenwollensokkenparlando over de wereld redden, Plotkin gaat uit van egoïsme als krachtigste drijfveer voor natuurbehoud. Klimaat is al lang geen links thema meer. De komende maanden zullen wij u vaker interviews brengen met visionaire denkers en ondernemers die nuchtere analyses en, vooral, oplossingen aandragen.
Bij The Polar Project willen wij bovendien dat u onze verhalen gráág leest. En nee, dat is niet cynisch. Natuurlijk wordt u niet vrolijk van droogtes of bedreigde indianenstammen. Maar er zijn al genoeg grijswaarden in een dag. Urgentie is geen excuus voor creatieve droogte. Storytelling over klimaatverandering mag aantrekkelijk zijn.
Lees het gedicht dat Charlotte Van den Broeck voor ons openingsdossier schreef, vergezeld door een indrukwekkend beeld van kunstenares Jana Coorevits. Of beluister Charlottes hypnotiserende verzen in de VR-documentaire Amazones 360°. Met een VR-bril staat u ruim zeven minuten lang zelf tussen duizenden betogende indianen, en in bedreigde inheemse dorpen in het Amazonewoud.
250 bezoekers proefden ervan op ons lanceringsevenement in De Centrale in Gent. Ze zagen de Vranckx-documentaire ‘Amazones’ in avant-première, en een uniek optreden van de uit São Paulo afgezakte muzikale duizendpoot DJ Tudo, die met Belgische blues- en jazz-helden Roland, Steven De bruyn en Bart Maris de degens kruist.
Ook in de toekomst zullen wij met kruisbestuivingen tussen journalistiek, kunst en podium de grenzen van journalistieke stortytelling aftasten. Dat doen we vanuit de pax media-gedachte in samenwerking met kwaliteitsmedia zoals Knack en de VRT, maar ook door in bad te gaan met cultuurcentra, muzikanten, kunstenaars en ontwikkelaars. Met gevestigde waarden, én met jong verteltalent. Wie zelf zijn ei kwijt wil over klimaatverandering, kan tot 1 maart 2020 deelnemen aan onze schrijfwedstrijd. Rap, slam of pen het neer, de beste inzendingen worden gepubliceerd, en krijgen in juni 2020 het podium van De Roma in Antwerpen en De Centrale in Gent.
We bedanken het Vlaams Journalistiek Fonds, dat ons met een eenmalige financiële injectie uit de startblokken deed schieten. Eenmaal vertrokken hopen we vurig op de steun van onze leden.
Kwaliteitsvolle journalistiek is in tijden van fake news meer dan ooit broodnodig. Ook dat weet u, anders was u hier niet. En rondsurfend op deze website merkt u vast dat onze producties tijd en geld kosten. Word lid van The Polar Project om ons te helpen onafhankelijk kritische verhalen te blijven brengen, die mee het verschil maken door als luis in de pels van kortetermijndenkers een daadkrachtig klimaatbeleid af te dwingen.
Lid worden kan al vanaf 1 euro per maand op onze Patreon-pagina en duurt minder dan een minuut. U krijgt toegang tot onze ledenzone, korting voor onze evenementen en andere extra’s erbovenop. Via onze nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van al dat moois.